.woo-menu-cart { display: none !important; }
 

 Universidad de Chile – FEN Summer School programró

A Neumann János egyetem elsőéves gazdálkodási és menedzsment hallgatójaként, a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatása révén lehetőségem adódott részt venni az Universidad de Chile – FEN Summer School programján.  A nyári egyetemen való részvétel három hétig tartott, ez idő alatt három intenzív egyetemi kurzuson vehettünk részt
A Chilébe vezető repülőút alatt alkalmunk adódott felkészülni az előzetesen kapott tanagyagokból, amelyeknek köszönhetően már felkészülveérkeztünk a Latin-Amerikai országba.

A kiadott tananyag elolvasása után átfogóbb képet kaptunk az ország történelmi és kulturális hátteréről, amely elengedhetetlen építőeleme volt az első héten tanult kurzus elsajátításának.

A kontinens felé érkezve lenyűgöző hegységrendszer tárult a szemünk elé, amelynek gyönyörű látványa az egyetemi program teljes ideje alatt végigkísért.

Chile fővárosába érkezve rögtön megéreztük a kontinens eltérő júliusi éghajlatát, amelyet hideg, ködös időjárás jellemzett. Az időjárás mellett meg kellett küzdenünk az időátállásból adódó komplikációkkal is.A szállásra vezető út alatt egyértelműen kirajzolódott az ország társadalmi rétegződése. A reptérről a külvárosba érkezve nyomasztó életszínvonallal szembesültünk. Az itt élő emberek bádog házakban, szeméttel borított környezetben végezték a napi teendőiket. A társadalmi tagozódás közötti szakadékot kétségtelenül bizonyította, hogy a város központjához közeledve az életszínvonal jelentősen nőtt. A szeméttel borított földutakat tiszta, néhol öt sávos utak, a bádogházakat pedig felhőkarcolók váltották fel.
Chile fővárosában szerzett első tapasztalatok után izgatottan érkeztünk a nyári egyetem megnyitó ünnepségére. A modern egyetemi épületegyütteshez érkezve bemutatták nekünk a campus teljes területét, majd egy bemutatkozás keretében megismerhettük hallgatótársainkat is. Rajtunk kívül egy maláj, három kanadai, négy német és egy kaliforniai fiatal vett részt a nyári egyetemi kurzuson.
Tanulmányaink alatt minden reggel egy spanyol nyelvórával kezdtük a napot, amely a későbbiek folyamán nagyon hasznos ismeretnek bizonyult. Az országban a hivatalos nyelv a spanyol, és a legfőbb beszélt nyelv is ez, viszont az angol nyelv ismerete csak nagyon szűk rétegre,az értelmiségiekre jellemző.

Az első héten Latin Amerika történetéről, az országok közötti kulturális különbségekről, és mindezeknek az üzleti életben való alkalmazásáról tanultunk. Ezeken az órákon nagyon gyakorlatias, alkalmazható ismereteket gyűjtöttünk, ami annak is köszönhető, hogy a tantermi órákon kívül gyárak, vállalkozások és intézmények működését is megtekinthettük. A hét folyamán egy esszé keretén belül mélyedhettünk el két fő témakörben, amelyről minden hallgató személyre szabott visszajelzést is kapott. A tanterv alapján minden hét végén számot kellett adni a tudásunkról, amely arra ösztönzött bennünket, hogy jobban tanuljunk, rendszerezettebb időbeosztással minden nap készüljünk, hogy ne egyszerre zúduljon ránk a tanulnivaló.

A második héten betekintést nyerhettünk a Latin-amerikai startup ökoszisztémába. Számomra ez a hét bizonyult a leghasznosabbnak és legértékesebbnek. Az ismeretek megértését és elsajátítását ezen a héten is lényegesen megkönnyítette, hogy a tantermi órák után érkező vendégelőadók meséltek  saját tapasztalataikról. A kérdéseinkre örömmel válaszolva, tanácsokkal láttak el minket, így felkészülve, gyakorlatias tudással vághattunk bele a hét végi vizsgákba (és esetlegesen a saját startup vállalkozásunkba).

Az utolsó héten esettanulmányokkal foglalkoztunk, elsősorban Dél-Amerikai vállalatok álltak a fókuszban. A kedvenc esettanulmányom a Chilei bányakatasztrófa volt, amelynél részletesen kitértünk a katasztrófát kiváltó tényezőktől egészen a megoldást hozó intézkedésekig.

Az egyetem szervezésében lehetőségünk volt részt venni több páratlan eseményen. Többek között a fogadó intézmény szerevezésének keretein belül az Andok hegyvonulatain volt lehetőségünk síelni, részt vehettünk egy helyi népszerű rendezvényen, ahol helybéli lakosokkal és különböző idegen országból származó emberekkel, kultúrákkal ismerkedhettünk meg. Ezen kívül látogatást tettünk a parlament épületébe és meglátogattunk egy helyi múzeumot is.

Saját szervezésben meglátogattuk Chile egyik legfontosabb tengeri kikötőjét és kulturális központját Valparaísot. A kikötő meglátogatása után a következő úti cél a városközpont fölött magasodó hegyoldalon elterülő szinte középkori kuszaságban összefonódó meredek gyalogösvények, lépcsők, sikátorok, hajtűkanyarokban megtörő utcák voltak,amelyeket művészi grafiti festmények ékesítettek. A Magyar Nagykövetség meghívására látogatást tettünk a nagykövetség épületébe is, ahol nagyon kedves fogadtatásban részesültünk.
Az nyári egyetemen töltött három hét nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagított. Nyelvtudás tekintetében lényeges fejlődésen mentem keresztül viszont a valódi érték, a szakmai fejlődés, a szélesedő világlátás és nyitottság megtapasztalása volt, amely véleményem szerint hosszútávon formálja a programban résztvevők karrierjét.

Varga Bence